Причини низької продуктивності свиней літом та шляхи її підвищення основи складання літніх раціонів

Для більшості ферм в Україні проблема зниження продуктивності свиней влітку є актуальною, особливо враховуючи що зниження показників може бути до 50%. Як наслідок про прибуток від вирощування свиней влітку багато керівників говорять з «натяжкою».

Проведено аналіз причин і розроблено комплекс заходів по зменшенню негативного впливу підвищеного теплового фактора та розпочато впровадження рішень, що дають можливість контролювати продуктивність свиней влітку.

У зв’язку з тим що у свиней не активні потові залози, одна з функцій яких терморегуляція організму, для них підвищення температури стає критичним фактором. Це одна з причин чому свині люблять лежати в багнюці, якщо їм надати таку можливість.

Процес споживання корму, його перетравлення та засвоєння поживних речовин генерує додаткове тепло пропорційно рівню спожитого корму. Таким чином свині відмовляються від споживання корму, оскільки температура оточуючого середовища робить цей процес неприємним.

Крім обов’язкових заходів по зниженню температури повітря в приміщеннях до нормативної, особливу увагу потрібно приділити годівлі, оскільки в цей період відбувається різке зниження споживання корму, а відтак зменшення отримання поживних речовин, в тому числі амінокислот, як основних елементів росту м’язової тканини.
Нижче наведена частина рішень з балансування раціонів годівлі свиней в умовах підвищення навколишньої температури:

Зниження рівня сирого протеїну

Метаболізація сирого протеїну тваринами супроводжується використанням значної кількості енергії та виділенням тепла. Вміст достатньої кількості сирого протеїну в умовах підвищення температури навколишнього середовища, спричиняє дискомфорт тварин та зниження споживання корму.
В сучасних умовах виробництва продукції тваринництва, існує достатня кількість синтетичних амінокислот для балансування амінокислотного профілю корму в умовах зниження сирого протеїну. Зниження рівня сирого протеїну, повинно проводитися тільки висококваліфікованими спеціалістами по годівлі, оскільки це може привести до незбалансованості раціону годівлі свиней по амінокислотам.
Збільшення енергетичної поживності

Збільшення енергетичної поживності корму має бути пропорційно очікуваному зниженню споживання корму. Але бувають випадки, коли споживання корму знижується більше, ніж на 50% в самий жаркий сезон, а таке збільшення енергії дуже важко досягти. Рекомендуємо збільшувати обмінну енергію (ОЕ) корму на 1 або навіть на 2 МДж ОЕ/кг.
Цього можна досягти шляхом додаванням жирів в чистому вигляді в комбікорм, або через використання сої повножирової. Можна також використовувати сухий жир, але потрібно приділяти високу увагу вмісту жирних кислот.
Потрібний рівень енергії в комбікормі потрібно розраховувати враховуючи від рівня споживання корму на підприємстві, можливостей обладнання для приготування готових комбікормів та від існуючого вмісту ОЕ в кормі.
Зниження рівня сирої клітковини в раціоні

Клітковина серед усіх поживних речовин являється єдиним компонентом, який вивільняє найбільшу кількість тепла під час процесу засвоєння. Зниження рівня сирої клітковини до мінімуму в літній період є економічно доцільним заходом. Але низький вміст клітковини в кормі спричиняє порушення травлення та призводить до запорів. В цілому, зниження сирої клітковини до 1% можна досягати без порушення перистальтики шлунку, при умові вибору якісного джерела клітковини та загального балансування раціонів. В разі необхідності, можна використовувати проносні засоби.

Використання кормових добавок

Існує цілий ряд кормових добавок, які підвищують стійкість тварин до температурного стресу. Потрібно підійти дуже відповідально до вибору таких добавок для потреб Вашого підприємства.

Висновки. Для збереження високої продуктивності свиней в умовах підвищення температури, потрібно використовувати літні раціони годівлі тварин.
В умовах дослідних господарств підтверджується ефективність зміни раціонів годівлі свиней. З початком підвищення температур наші клієнти перейшли на годівлю літніми раціонами та продовжують отримувати стабільний заробіток від вирощування свиней.

 

 

НЕТ КОММЕНТАРИЕВ

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ