Вирощування поросят без свиноматки — клопіткий, проте іноді необхідний процес для господаря свиноферми чи власника невеликого господарства. Такий метод використовують, приміром, тоді, коли у свиноматки не вистачає молока для усіх новонароджених поросят. У такому разі їх переводять на штучне годування коров’ячим молоком, випоюючи поросят із пляшки з соскою.
Під час годівлі поросят потрібно дотримуватися санітарно-гігієнічних норм: не можна використовувати брудний посуд, давати поросятам кисле, або забруднене молоко.
Необхідну кількість свіжого молока на день потрібно прокип’ятити, після чого поставити у холодне місце. Перед випоюванням потрібно брати стільки молока, скільки потрібно для однієї дачі.
Молоко перед годівлею поросят зазвичай підігрівають до температури тіла тварини, розбавляють невеликою кількістю теплої кип’яченої води та додають чайну ложку розмеленої крейди для одного поросяти на добу. Свинар повинен бути готовим до того, що в перші дні поросята можуть поносити через зміну раціону.
Інтервали між годуванням у перші дні не повинні перевищувати 1 години, в тижневому віці — 1,5 годин. Перерва тривалістю 3 години допускається лише з двотижневого віку, але за умови, що в кориті залишатиметься їжа, яку поросята зможуть поїсти і між основними прийомами. Нічну перерву на 6 годин можна робити з тритижневого віку. Потрібно пам’ятати, що сильно зголодніле порося з’їдає більш, ніж необхідно, що може викликати різні захворювання, пов’язані з травленням.
За один раз необхідно давати стільки молока, скільки тварина зможе випити протягом 3-5 хвилин.
Як бачимо, випоювання поросят — процес складний, трудомісткий та потребує багато часу. Через це потрібно якнайшвидше привчити їх самостійно пити з дрібного посуду (наприклад, коритця). При цьому фермер не повинен допускати, щоб молоко в кориті стояло протягом кількох годин. Скисле молоко викликає у тварин розлади травлення, а в подальшому може спричинити навіть загибель тварини.
Коли поросята звикнуть самостійно пити молоко, до нього починають додавати рідку кашу, як от з ячмінної дерті. На 8-10 день у раціон вводять концентрати у вигляді запареної каші. Подрібнені соковиті корми додають з 13-15 дня.
Щодо підгодівлі поросят мінеральними кормами та норм напування тварин водою, дотримуйтеся рекомендацій для поросят, яких вирощують із свиноматкою.

НЕТ КОММЕНТАРИЕВ

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ